Doe rustig aan tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kunnen er een aantal zaken zijn die redelijk onschuldig zijn en bij veel vrouwen voorkomen. Het hebben van een harde buik is daar 1 van. Je buik voelt dus hard aan. Dit verschijnsel komt overigens vaker voor bij vrouwen die al eens zwanger geweest zijn.

Dat wil overigens niet zeggen dat het is uitgesloten als je voor de eerste keer zwanger bent. Het is belangrijk datje begrijpt wat er precies voor zorgt dat je buik hard wordt, en wat je eraan kunt doen. In dit artikel lees je er meer over.

zwangerJe buik wordt hard doordat je baarmoeder wordt geprikkeld. Dan vraag je je waarschijnlijk af: maar wat zorgt ervoor dat mijn baarmoeder geprikkeld raakt? Dat is heel eenvoudig uit te leggen. Je baarmoeder staat namelijk in contact met je bekken.

Als je veel inspanningen doet, bijvoorbeeld bukken, dan komt er veel spanning op je bekken te staan. Dit maakt je buik hard, en is een teken dat je het rustiger aan moet doen. Je lichaam geeft je eigenlijk een teken dat je te druk aan het doen bent voor een zwangere vrouw. Daarom is het advies ook om het allemaal wat rustiger aan te doen. Probeer te ontspannen, en laat de zware klusjes aan papa over.

Vaak is een het hebben van een harde buik dus redelijk onschuldig. Vaak is er geen reden om hulp van de verloskundige in te schakelen. Als je echter heel veel last hebt, en veel rust hebt genomen en de buik blijft hard, dan is het wel een goed idee om hulp in te schakelen. Je kunt trouwens ook vaak de harde buik verminderen door een warme kruik tegen je buik aan te leggen. Zo ontspant de baarmoeder. Het algemene advies blijft bij harde buiken: pak je rust en blijft het rustig aan doen.